Hoe werkt AI binnen kankeronderzoek? AVL Patholoog Horlings legt het in deze video uit. En hoe jij hieraan kunt bijdragen!

“Ik ben patholoog en kijk naar weefselmonsters van patiënten om een diagnose te stellen. Maar ik ben ook onderzoeker en ik ben razend nieuwsgierig naar nieuwe technologieën. Als je kijkt naar de vooruitgang in geneeskunde dan is dit altijd gebaseerd op nieuwe technieken. En één daarvan, wat we natuurlijk het afgelopen jaar hebben gezien, is kunstmatige intelligentie. Waarbij de computer ons pathologen gaat helpen bij het maken van een diagnose. En vandaag wil ik u meenemen van een probleem, een urgentie naar de verbeelding, hoe u daar ook bij kunt helpen.”  Zo begint patholoog en onderzoeker Hugo Horlings van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis zijn presentatie met de titel ChangeGamers. Tel elke cel, want elke cel telt. Van urgentie naar verbeelding. Zie de volledige lezing hieronder.

Patholoog Hugo Horlings legt uit dat hij nieuwe patronen heeft ontdekt

Horlings hield deze lezing tijdens de open dag van het AVL op 4 februari om bezoekers mee te nemen in de wereld van kunstmatige intelligentie binnen kankeronderzoek. In het bijzonder het onderzoek naar immuuntherapie. In zijn 15 minuten durende praatje geeft hij een kijkje in de keuken van wat een patholoog doet en hoe kunstmatige intelligentie hierbinnen werkt. Hij laat zien dat de mogelijkheden van AI ook in de wereld van pathologie groot zijn, niet alleen bij het helpen van het stellen van een goede diagnose, maar ook bij het ontdekken van nieuwe patronen wat bijdraagt aan het onderzoek naar betere en meer persoonlijke behandelmethodes. Horlings vertelt zijn verhaal vanuit de cellen, wat het heel tastbaar maakt, daardoor kan het publiek na 15 minuten zelf al zien met behulp van kunstmatige intelligentie bij welke patiënt immuuntherapie beter zal aanslaan.

De urgentie
Horlings begint echter bij het probleem. De urgentie die het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie zo noodzakelijk maakt. Wereldwijd is er een tekort aan pathologen. In Nederland is het nog niet heel slecht gesteld, maar ook hier zijn er slechts 350 pathologen die samen per jaar 1 miljoen weefselmonsters van patiënten bekijken. Het afgelopen jaar waren er 120 duizend nieuwe kankerpatiënten in Nederland en de verwachting is dat dit aantal in de komende 5 jaar stijgt naar 150 duizend. Dit terwijl de zorgkosten voor het stellen van diagnoses en behandelingen niet verder mogen stijgen. “Ziet u het probleem? Dat gaat helemaal niet en we kunnen niet innoveren want de werkdruk is enorm,” legt Horlings uit. Hierdoor loopt in sommige landen, zoals Groot-Brittannië, de wachttijd voor een diagnose al op tot enkele maanden, dit terwijl een tumor exponentieel doorgroeit. Horlings: “We creëren een gigantisch probleem naar de toekomst toe.”

Kunstmatige intelligentie als oplossing
“Dat probleem proberen we te tackelen en daar kunt u bij helpen,” legt Horlings uit. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan een patholoog namelijk sneller en efficiënter werken. “In dezelfde tijd zou ik in plaats van 30, ongeveer 60 diagnoses kunnen stellen,” zegt Horlings. Maar om tot goed getrainde algoritmes te komen, is heel veel data nodig. Het is noodzakelijk om miljoenen cellen in kaart te brengen, of te annoteren zoals dat heet. Echter, pathologen hebben hier geen tijd voor. Om die reden is Horlings met een team van freelancers het ChangeGamers project begonnen. Met de ChangeGamers nodigt hij iedereen uit om spelenderwijs via een game deze data bij op te halen. Horlings legt uit dat de game nog in ontwikkeling is, maar dat een eerste test met een annotatie-app al heel goede resultaten liet zien. De verwachting is dat de eerste publieksversie in juni gelanceerd wordt, zodat iedereen een bijdrage kan leveren aan het onderzoek.

De verbeelding
Vervolgens laat Horlings zien hoe kunstmatige intelligentie eruitziet en welke voordelen dit biedt. “In feite maken we een weerkaart van onze cellen,” zegt Horlings. Elke cel wordt afzonderlijk in kaart gebracht en daardoor kan de patholoog heel secuur vaststellen waar cellen voorkomen en hoe groot de tumor is. Alle cellen geven namelijk belangrijke informatie over de mogelijke diagnose. “Bovendien leren we daardoor nieuwe patronen herkennen.” In de presentatie geeft hij voorbeelden van plaatjes waar immuuncellen kankercellen raken. Horlings legt uit dat hij onlangs pas doorkreeg dat het aantal van dit soort interacties belangrijke informatie geeft hoe immuuntherapie bij een patiënt zal aanslaan.

Het leidt dus tot een verbeelding. En niet alleen bij de patholoog, maar zeker ook bij het publiek. Binnen 15 minuten ging het publiek door te kijken naar patronen binnen cellen, zelf zien waar Horlings het over had. Om die reden vraagt Horlings het publiek om te helpen bij het verzamelen van de data: tel elke cel, want elke cel telt. Hierdoor gaan we samen beter begrijpen hoe ziekte zich binnen ons lichaam ontwikkelt. “Zo kunnen wij onze visie waarmaken dat elke kankerpatiënt waar ook ter wereld toegang heeft tot een kwalitatief goede diagnose met behulp van AI.”

Klik hier om de hele lezing te bekijken.

Zou je een bijdrage willen leveren? We zoeken mensen die willen helpen bij het ontwikkelen van de game. Benieuwd? Meld je hier aan. Game on!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*