banners_subpagina_game

Het Spel

Momenteel zijn we een interactieve game voor de mobiele telefoon aan het ontwikkelen. We hebben met een prototype laten zien dat iedereen, van jong tot oud, spelenderwijs verschillende celtypen kan leren herkennen. Bovendien leidde dit tot nieuwe inzichten voor zowel spelers als onderzoekers. In de game die nu ontwikkeld wordt, krijgt de speler 4 verschillende taken: het identificeren van 3 celtypen, namelijk een immuuncel, een kankercel en een fibroblast, plus de ligging van een immuuncel ten opzichte van een kankercel. 

Technisch zijn de 4 taken plus de bijbehorende feedback te integreren in de game. De uitdaging zit hem vooral in hoe de game precies leerzaam en uitdagend te maken. Dit hangt in grote mate af wat spelers zelf uit de game willen halen. Wat willen ze leren, welke informatie vinden ze interessant, hoeveel interactie willen ze met andere spelers? Dit willen we graag samen ontwikkelen met onze spelers. We zijn om die reden op zoek naar (ex) patiënten en/of hun naasten die samen met ons zouden willen nadenken over de vorm van de game. Dit is een leuk en leerzaam interactief proces. Wil je meedoen? Meld je nu aan!

 

 4 taken

De 4 taken leveren de brandstof om een algoritme te trainen dat kan voorspellen welke patiënt met solide borstkanker in aanmerking komt voor immuuntherapie (lees meer). Om het algoritme goed te trainen hebben we veel annotaties nodig per celtype. De minimale hoeveelheid is 300 duizend correcte datapunten per taak, in totaal dus 1.2 miljoen annotaties. Maar hoe meer hoe beter. Hier kunnen we collectief voor gaan zorgen door het spelen van deze game.

Binnen de game wordt een speler uitgedaagd om continu te verbeteren aan de hand van geautomatiseerde feedback.  Als speler ga je zo steeds beter begrijpen welke fouten je maakt en wat de logica achter de cellen is, of zoals Johan Cruyff het zei: "Je gaat het pas zien als je het doorhebt.” De game wordt daarmee uitdagend en leerzaam en een manier om beter te leren begrijpen hoe ons lichaam in elkaar zit, hoe de ziekte werkt en om het onderzoek beter te begrijpen. In zekere zin worden spelers spelenderwijs opgeleid tot  burgerpathologen. De resultaten worden ook direct met de gemeenschap van spelers gedeeld.

 

Volgende uitdaging

Het doel is om voor het eind van 2024 voldoende annotaties per taak te hebben opgehaald om dit eerste belangrijke algoritme te trainen, wat inhoudt dat het algoritme 98% correct is voor de 3 verschillende celtypen en de interactie van immuuncellen met tumorcellen te detecteren. Er wachten echter genoeg nieuwe uitdagingen en taken die we binnen de game willen introduceren. Hiermee kunnen we uiteenlopende onderzoeken versterken. Wetenschappelijke teams leveren de data aan die de gemeenschap van spelers collectief gaan annoteren. Elk celtype dat we zo in kaart brengen, helpt de wetenschap verder en leidt daarmee tot meer accurate diagnoses. 

Elk celtype heeft namelijk een specifieke functie en levert daarmee weer belangrijke informatie over hoe lichaam en ziekte op elkaar reageren.  Zo is het bijvoorbeeld bekend dat vetcellen binnen een biopt een relatie hebben met de ontwikkeling van kankercellen. Kankercellen lijken zich te voeden met deze vetcellen. Om dit beter te begrijpen is ook veel meer data nodig en deze taak zal op termijn ook onderdeel worden van de game. Zo willen we doorgaan tot eerst alle 18 celtypen in de borst en uiteindelijk alle 200 celtypen in het menselijk lichaam in kaart hebben gebracht.

De data die met de game wordt gegenereerd en het algoritme dat ermee wordt getraind, kunnen vervolgens door andere wetenschappers gebruikt worden om hun eigen onderzoeken te versterken. Hiermee wordt kennisdeling gestimuleerd en het onderzoek naar kanker versneld in dienst van ons allemaal. Met elkaar en voor elkaar.