Onze cellen vertellen een verhaal. Zo gaan we samen meer begrijpen over lichaam en onderzoek
Wat kan ik bijdragen?
Bijna niemand ontkomt eraan, het moment dat het woord kanker je leven in komt. Soms word je zelf ziek en nog vaker is het iemand in je directe omgeving die ermee geconfronteerd wordt. Gelukkig is het niet altijd meer fataal, dat neemt niet weg dat het een beladen woord blijft dat synoniem staat aan machteloosheid en ellende. Juist daarom geloven wij in de kracht van samen gamen voor kankeronderzoek. Met elkaar en voor elkaar.
Onze collectieve kennis en tijd kunnen we inzetten om het onderzoek verder te brengen. Het is een manier om een positieve bijdrage te leveren, samen met een gemeenschap van spelers die eveneens een verschil willen maken in de strijd tegen kanker. Deze verbinding met anderen is belangrijk en daarnaast levert de game veel kennis op over ons eigen lichaam en onderzoek naar kanker. Waarbij de game zich in eerste instantie richt op het onderzoek naar immuuntherapie.
Spelenderwijs leren
Niet alleen de wetenschap wint als wij massaal deze game spelen, ook als speler is de game leerzaam en uitdagend. Al spelend kom je meer te weten over de cellen, hoe ons lichaam functioneert en hoe een tumor ontstaat. Hoewel de ziekte een zwaar onderwerp is, vormen de cellen in ons lichaam een fascinerend landschap. Hierbinnen heeft elke celtype een unieke functie en door samen te werken houden de cellen ons lichaam gezond, flexibel en voorzien ze het van energie, ook al gaat het helaas af en toe mis. Vanuit de cellen willen we het ongrijpbare dat kanker is beter proberen te bevatten.
Hier via de game meer inzicht in krijgen, maakt dat de gemeenschap van spelers ook meer kritische vragen kan stellen aan elkaar, maar zeker ook aan de patholoog en oncoloog. Hier worden we allemaal beter van en bovendien leren we beter de onderzoeken en diagnose begrijpen. Uiteindelijk is het doel dat er rond de game een levendige gemeenschap ontstaat waar mensen elkaar vinden, zowel experts als de gamers, om kennis en ervaring uit te wisselen over de game, maar zeker ook over gezondheid, ziekte, behandeling en onderzoek. Het vergroten van deze collectieve kennis is essentieel om tot betere behandelingen te komen.
200 celtypen
De game richt zich op het annoteren, het identificeren van cellen, aangezien er nog veel informatie uit onze cellen te halen valt. Ons lichaam is opgebouwd uit 37 biljoen cellen en rond de 200 verschillende celtypen. Om die reden zien onderzoekers dat er nog veel informatie verstopt zit in hoe onze cellen samenwerken en waarom het soms, zoals in het geval van kanker, misgaat. We staan nog maar aan het begin van deze revolutie. Het is nu namelijk voor het eerst mogelijk om binnen pathologie al deze cellen in kaart te brengen door technologische ontwikkelingen. Ook wel computational pathologie genaamd. Met behulp van annotaties kunnen algoritmes getraind worden, waarmee pathologen en onderzoekers tot nieuwe ontdekkingen en patroonherkenning kunnen komen.
Dit levert baanbrekende nieuwe inzichten op over hoe lichaam en ziekte precies op elkaar reageren, zoals de veelbelovende immuuntherapie voor patiënten met solide borstkanker, waar de game zich in eerste instantie op richt. De grootste uitdaging is dat er niet genoeg annotaties beschikbaar zijn en dat er een tekort aan pathologen is om deze data op te halen. Dit remt de innovatiekracht in de pathologie.
Voeding voor onderzoek
Door samen de game te spelen, kunnen we nu voor deze voeding gaan zorgen. Celtype voor celtype. Een unieke kans om onze collectieve kennis over ons lichaam en kanker verder te brengen. De data en het algoritme die met de game worden gegenereerd, kunnen vervolgens door andere wetenschappers gebruikt worden om hun eigen onderzoeken te versterken. Hiermee wordt kennisdeling gestimuleerd en het onderzoek naar kanker versneld in dienst van ons allemaal.